Hvorfor Filmplakater - Jeg købte mine første filmplakater i 2010 og blev fuldstændig forelsket i den kunst som de i mine øjne er. Jeg er meget fascineret af kunsten i de gamle tegnede litografiske filmplakater(ca 1900-1970). Jeg er fra 1974 - glæden og minderne, der popper frem på nethinden, når jeg ser en "nyere" plakat fra de film fra 70'erne, 80'erne og 90'erne, jeg så som yngre, giver mig ofte et smil på læben. Jeg har haft butikken og handlet originale plakater "proffesionelt" siden 2016 og elsker det😊
Litografisk / Offset tryk - Langt de fleste filmplakater er trykt litografisk eller som offset tryk, i få tilfælde kan der være tale om silketryk eller linoleumstryk. I grove træk kan man sige, at man gik fra at trykke litografisk til offset tryk omkring 1970. Herunder kan du se et eksempel på en premiere plakat fra 1965, som er litografisk trykt på mat papir, og en repremiere plakat fra 1970'erne som er et offset tryk på blank papir.
Statens Filmcensur - Danske biografplakater blev stemplet af "Statens filmcensur" frem til 1960. Men som du kan se herunder, kan en filmplakat godt være lavet til filmens premiere i 1947 og stemplet 1947-48. Filmen har sandsynligvis efterfølgende haft repremiere, eller en mindre biograf ville vise filmen og manglede en plakat i 1949, og plakaten fra 1947 er blevet stemplet 1949-50. Det sker også, at plakater som burde være stemplet dukker op uden - hvorfor er ikke altid til at vide. Jeg har eksempelvis handlet gamle plakater, der er kommet direkte fra trykkeriet, og plakater fra en der i gamle dage arbejdede for filmselskabet, som distribuerede filmen, og derfor er plakaterne aldrig blevet stemplet.
Plakatkunstnere - vi havde rigtig mange dygtige kunstnere som tegnede de danske plakater til biograferne. En af de mest kendte på verdensplan er Sven Brasch som tegenede omkring 500 filmplakater fra 1910'erne til 1930'erne. Nogen af de mest produktive filmplakat kunstnere er især Aage Lundvald og Kurt Wenzel som tegnede et utal af filmplakater i 30'erne, 40'erne, 50'erne og 60'erne. Aage Lundvald tegnede især mange plakater til danske film, som Olsen Banden, Støver filmene og mange andre danske filmklassikere og er mest kendt for hans karikatur tegninger, men han kunne også kreere en meget flot, seriøs og detaljeret filmplakat. Kurt Wenzel tegnede især rigtig mange plakter til western, krigs- og sci-fi film. Der kan også nævnes dygtige plakatkunstnere som Svend Koppel, Palle Wennervald, John Stevenov og Benny Stilling m.fl. Filmplakaten var stort set det eneste reklamemiddel man havde til at lokke folk i biografen med, så den fik ofte fuld gas på farver og udtryk.